Rusia vrea sa deschida baze militare in Ucraina, la granita cu Romania

Federatia Rusa are in vedere deschiderea de noi baze militare, nu numai in Crimeea, dar si in Nikolaev, Odesa si chiar la granita cu Romania, scrie azi.md. Aceasta intentie ar putea fi realizata cu succes dupa modernizarea Flotei maritime militare rusesti din Crimeea, a declarat publicatiei ruse Nezavisimaia Gazeta, fostul comandant al Flotei Ruse de la Marea Neagra, amiralul Vladimir Komoedov. Potrivit amiralului, acest lucru va fi posibil cu acordul si bunavointa Kievului si Moscovei si atunci obiectivele militare rusesti vor putea aparea la Nikolaev si Odesa, si, probabil, la gurile Dunarii, unde Ucraina si Romania au dispute teritoriale. “Posibilitatea de a extinde Flota Marii Negre spre Vest este un raspuns la extinderea spre est a NATO, unde de exemplu, in Romania si Bulgaria, Statele Unite au inceput instalarea de noi baze militare”, a mai declarat fostul comandant al Flotei Marii Negre Komoedov.

UPDATE: Rusia si Ucraina ar putea semna in scurt timp un acord privind colaborarea intre serviciile de securitate, FSB, respectiv SBU, potrivit caruia membrii serviciului rus de contraspionaj se vor intoarce la Sevastopol. Amintim ca ofiterii FSB s-au retras din Crimeea in decembrie 2009 la ordinul fostei conduceri a Ucrainei. Pe langa aceasta, submariele rusesti vor reveni in portul Baklava, in care au fost inmatriculate anterior. Aceasta decizie a fost discutata la intalnirea din 8 mai dintre premierul rus Vladimir Putin si omologul sau Nikolai Azarov, scrie Nezavisimaia Gazeta.

Aceeasi publicatie scrie ca comandantul Flotei Marii Negre, vice-amiralul Alexandr Kletkov, nu a dezvaluit inca motivul care se afla in spatele extinderii bazelor militare ruse, si anume ca FSB asteapta constructii militare de anvergura, eventual si extinderea infrastructurii, cu dreptul de a-si discloca navele militare ruse si unitatile de tarm.

Totusi, in ciuda faptului ca acordul de ramanere a Floteri rusesti in Crimeea a fost prelungit, ministrul ucrainean de externe, Konstantin Griscenko, a declarat ca la documentul semnat in 1997 „nimic nu a fost adaugat si nimic nu s-a schimbat, ceea ce inseamna ca exista mai multe aspecte care raman nerezolvate”. El si-a exprimat speranta ca aceste probleme vor fi discutate si rezolvate de subcomisa privind Flota Marii Negre a Federatiei Ruse si ramanerea ei pe teritoriul ucrainean.

Sursa: ziuaveche.ro

Check Also

Five Things Kosovo Must Know Before Doing a Deal with Serbia

Following the election of the new government in Kosovo, the US special presidential envoy for …