Ostaticii se intorc astazi din iad

Ieri la ora 13,44, cei trei ziaristi romani rapiti in Irak, Marie Jeanne Ion, Ovidiu Ohanesian si Sorin Miscoci, precum si cetateanul american de origine irakiana, Mohammad Munaf au fost eliberati si sunt teferi si nevatamati, a informat Presedintia Romaniei. Potrivit acestui comunicat, cei patru au ajuns sub controlul autoritatilor romane. In afara acestui comunicat nu s-au oferit alte detalii. Nici macar familiile celor rapiti nu au primit amanunte, fiind informate despre eliberare cu doar 10 minute inainte ca presa sa primeasca anuntul oficial. Presedintele Basescu a tinut o conferinta de presa aseara la ora 19.

Presedintele Basescu declara ca nu s-a platit rascumparare

“Apreciind riscurile deosebite ale deplasarii pe timp de noapte de la ambasada pana la aeroportul din Badgad, decizia a fost ca, maine, sub escorta Grupului antitero al Serviciului de Informatii Externe si cu sprijinul aliatilor americani, sa facem transportul catre aeroportul din Bagdad. Ora la care se va intampla acest lucru va fi stabilita impreuna cu aliatii”, a declarat, aseara, Traian Basescu, care nu a precizat ce se intampla cu cel de-al patrulea ostatic, care este cetatean americano-irakian.

Seful statului a mai anuntat ca operatiunea, desfasurata in proportie de suta la suta de serviciile de informatii ale statului roman – respectiv SRI, SIE si Directia de Informatii a Armatei – nu a fost incheiata decat din punct de vedere al recuperarii ostaticilor. “Credem ca, peste doua saptamani, vom putea prezenta filmul exact al luarii de ostatici”, a promis Basescu. De altfel, potrivit sefului statului roman, in prezent se afla la Bagdad o echipa formata dintr-un procuror si doi ofiteri ai Ministerului roman de Interne, care lucreaza impreuna cu autoritatile irakiene la acest caz. Basescu a spus doar ca echipa romana a dorit sa ia declaratii cu “valabilitate pentru instantele romane” de la cei suspectati ca au participat la rapire. Declaratiile luate anterior erau dupa “tipicul” irakian, a mai explicat seful statului.

Ieri, Traian Basescu nu a oferit amanunte in legatura cu modul in care au fost eliberati ostaticii, dar a sustinut ca “statul roman nu si-a negociat politica externa prezenta si viitoare si nici nu a platit rascumpararea ziaristilor”. Basescu a aratat ca daca s-ar fi platit o rascumparare, a doua zi, orice cetatean roman s-ar fi aflat in pericol oriunde ar fi fost pe glob.

Basescu a multumit serviciilor secrete romane pentru modul in care au executat aceasta operatiune, Grupului antitero din SIE, militarilor din Grupul de la Talin, ofiterilor anchetatori si procurorului care investigheaza rapirea, precum si familiilor, care au dat dovada de “decenta si eleganta”. El a mai tinut sa le spuna ziaristilor ca afirmatiile sale facute in urma cu cateva zile, cand a spus ca ar putea urma executii, erau motivate. El a aratat ca tocmai primise o fotografie in care Marie-Jeanne Ion purta tricoul lui Munaf, ceea ce a parut a fi un semn ca rapitorii au luat “o decizie capitala”.
O aeronava Hercules a plecat sa-i aduca acasa pe jurnalisti

O aeronava de tip Hercules C-130B a decolat ieri, in jurul orei 16,30, de pe Aeroportul Militar Otopeni. Ieri dupa-amiaza, la Baza Aeriana 90 nu se mai afla nici unul din cele doua avioane Hercules din dotarea Fortelor Aeriene Romane. Cum acesta este singurul tip de avion militar romanesc capabil sa ajunga pana in Irak, este foarte probabil ca ziaristii romani sa fie adusi in tara la bordul acestei aeronave.

Ion Vasile: “Am ajuns sa nu mai cred nimic pana nu-i vad acasa”

“Este o veste extraordinar de buna, e ca si cum s-a nascut a doua oara, sper sa fie adevarata, in sensul ca am ajuns sa nu mai cred nimic pana nu vad negru pe alb, pana nu-i vad acasa. Totusi, din toate informatiile de la autoritati, se pare ca este adevarat. E o bucurie imensa pentru care ne-am rugat in zilele de cand Marie-Jeanne, Sorin si Ovidiu au fost rapiti, rugaciuni pe care se pare ca cineva le-a auzit. Vestea am primit-o de la administratia prezidentiala in jurul orei 14.30. Nu stiu insa mai multe. Astept sa-i vad acasa”.

Elena Miscoci: “Abia astept sa-l vad, sa-l ating si sa-l strang in brate”

“Dumnezeu l-a ajutat sa scape; am scapat din cosmarul asta. Sunt fericita. Nu imi pot stapani inca emotiile si lacrimile de bucurie. Am scapat dintr-un cosmar care nu se mai termina. Am avut incredere pana in ultimul moment in domnul presedinte Basescu si ii multumesc ca a facut tot ce s-a putut ca sa ni-i aduca acasa. Cred ca relatia noastra va fi mult mai stransa de acum inainte pentru ca am vazut cati prieteni are si ce copil bun este. De abia astept sa-l vad, sa-l ating si sa-l strang in brate”.

Anne Marie Ohanesian: “Am crezut c-o sa lesin”

“Am crezut ca o sa lesin de fericire cand am fost anuntata ca cei patru au fost eliberati”.

Mitropolitul Moldovei s-a rugat in fiecare ceas

Biserica Ortodoxa Romana, care pe toata perioada in care jurnalistii au fost in captivitate s-a rugat lui Dumnezeu pentru eliberarea lor, se bucura prin vocea IPS Daniel, Mitropolit al Moldovei si Bucovinei. “Suntem fericiti ca, astazi, in sfanta zi de duminca, s-a intamplat o minune si Dumnezeu s-a indurat de rugaciunile noastre. Este un act de dreptate si de demnitate din toate punctele de vedere, iar bucuria noastra la primirea acestei vesti nu poate fi descrisa in cuvinte. Trebuie ca, pe mai departe, sa ii multumim lui Dumnezeu si sa ii felicitam pe aceia care si-au adus contributia nemijlocita la eliberarea fratilor nostri. Le dorim sanatate, si sa se intoarca cat mai repede acasa la familiile lor. Este un moment de bucurie nationala”, ne-a declarat in exclusivitate inaltul prelat moldav.

Nakechabandi Ahmed Nazhar, presedintele Centrului Cultural Islamic: “O veste neasteptata”

“Potrivit celebrei vorbe, totul e bine cand se termina cu bine. Am trait mereu cu speranta ca Allah nu ne va lasa fara speranta si, de aceea, suntem foarte bucurosi pentru vestea eliberarii celor trei jurnalisti romani si a insotitorului lor. Ne manifestam satisfactia pentru ca eforturile depuse de toti, aici si, mai ales, in Irak, au fost incununate de succes. De aceea, ii felicitam pe toti cei patru eliberati, rudele lor, cat si pe cei care au tinut seama si de gandurile si demersurile noastre. Pe scurt, e un sentiment de mare usurare, insotit de bucuria ca ii vom vedea teferi cat mai repede cu putinta.”

55 de zile de cosmar

Rapirea ziaristilor romani a tinut intreaga lume in tensiune din data de 28 martie, ora 19.50, cand, la postul de televiziune Prima TV a fost primit un telefon de la Marie Jeanne Ion prin care aceasta anunta ca alaturi de cameramanul Sorin Miscoci si ziaristul Ovidiu Ohanesian au fost rapiti. Ulterior, Marie Jeanne a trimis familiei sale un sms prin care anunta sec “Am fost rapiti. Nu e o gluma”. Urmeaza 48 de ore de incertitudini, in care, lipsa de informatii a lasat locul speculatiilor. Controversatul om de afaceri sirian Omar Hayssam declara ca a fost contactat telefonic de rapitori, care i-au cerut 4 milioane de dolari in schimbul eliberarii ostaticilor. Agentiile de presa internationale preiau stirea, care ajunge sa faca inconjurul lumii.

Pe 5 aprilie, afaceristul sirian Omar Hayssam a fost retinut si ca urmare a faptului ca existau ” indicii care au evidentiat legaturi cu persoane suspectate a fi implicate in rapirea celor trei cetateni romani in Irak”.

Pe 30 martie, postul de televiziune arab Al-Jazeera difuza o caseta cu primele imagini ale ziaristilor romani disparuti in Irak. Inregistrarea ii prezenta pe cei patru stand pe jos, sub amenintarea a doi barbati inarmati. Acestia erau imbracati in haine civile arabe, avand asupra lor doua pistoale mitraliera kalasnikov. In scurta inregistrare, care a durat 33 de secunde, Marie Jeanne Ion dezmite faptul ca rapitorii au cerut bani in schimbul lor.

Dupa o zi, Agentia Reuters face publice imagini cu cei trei ziaristi romani, care isi prezinta pasapoartele si legitimatiile de serviciu. Tensiunea atinge cote maxime, deoarece lipseste calauza irakiana, iar Marie Jeanne Ion, Sorin Miscoci si Eduard Ovidiu Ohanesian aratau mult mai obositi si mai speriati decat in precedentele imagini. Acum, ei stateau in picioare, in fata unui perete alb, si erau paziti tot de doi indivizi inarmati.

Prima informatie oficiala concreta despre starea reporterilor romani rapiti in Irak a fost transmisa, in data de 11 aprilie, de Palatul Cotroceni, prin vocea purtatorului de cuvant Adriana Saftoiu. Declaratia sa, potrivit careia “cei trei ziaristi sunt in viata”, a venit dupa doua saptamani de tacere absoluta a autoritatilor de la Bucuresti si de un val de speculatii sau zvonuri, catalogate drept “intoxicari”. De la rapire, zvonurile nu au incetat sa apara.

Pe 3 aprilie, intrega media romaneasca a facut noapte alba la Aeroportul Otopeni, dupa ce s-a zvonit ca jurnalistii au fost eliberati si urmeaza a fi adusi in tara.

Cea mai neagra zi s-a dovedit a fi 22 aprilie, cand televiziunea Al-Jazeera a difuzat un ultimatum si o cerere concreta din partea celor care ii tineau ostatici pe cei trei jurnalisti romani, in Irak. Grupul de teroristi care ii tine ostatici pe cei trei ziaristi romani si pe Mohammad Munaf si care a dat ultimatumul autoritatilor romane se numeste “Trupele lui Mu’adh ibn Jabal”. Gruparea cerea, in schimbul eliberarii, prin vocea reporterului Marie Jeanne Ion, retragerea trupelor militare romanesti din Irak, in termen de patru zile. In caz contrar, teroristii amenintau ca ii vor omori. Jurnalistii aratau foarte rau, fiind incatusati. Mai mult, Ohanesian era ras in cap, iar Miscoci era imbracat in portocaliu, aidoma celor condamnatI la moarte.

La data scadentei, pe 26 aprilie, rapitorii au prelungit ultimatumul cu 24 de ore. Ulterior, presedentia a cerut eliberarea neconditionata a lui Marie Jeanne Ion, invocand pasajele din Coran, care spun ca “femeile sunt de neatins”. O declaratie soc a venit, zilele trecute, chiar de la presedintele Romaniei, Traian Basescu, care a admis ca in cazul rapirii ” ne putem astepta la orice”.

Colegii de la “Romania libera” cer ca jurnalistii sa fie lasati sa-si revina “Fac un apel catre toti jurnalistii sa fie intelegatori si sa ii lase pe cei care au fost eliberati si pe familiile lor sa isi revina din trauma pe care au suferit-o”, a spus, presedintele sindicatului “Initiativa R”, Romulus Cristea. Stirea eliberarii ziaristilor romani a luat prin surprindere redactia Prima Tv, ai carei angajati sunt Marie-Jeanne Ion si Sorin Miscoci. La o ora dupa aflarea vestii la care sperau si pe care o asteptau cu infrigurare de 55 de zile, toti colegii celor doi se adunasera la sediul televiziunii.

Imagini Al-Jazeera cu ziaristii si cu Munaf inainte de eliberare

Postul de televiziune Al-Jazeera a difuzat, ieri seara, imagini cu cei trei ziaristi romani rapiti in Irak si Mohammad Munaf, care – potrivit postului de televiziune – ar fi fost realizate inainte de eliberarea lor. in inregistrare, in prim-plan se afla Ovidiu Ohanesian si Sorin Miscoci, iar in planul doi Marie-Jeanne Ion si, in stanga sa, Mohammad Munaf. Langa cei patru se afla o persoana care are capul acoperit si tine in mana o foaie de pe care citeste.

Potrivit postului de televiziune, arabul ar fi unul dintre membrii grupului care i-a tinut ostatici pe jurnalisti si spune ca organizatia lor ii elibereaza pe cei patru in urma apelurilor Consiliului Clericilor Musulmani si ale altor lideri religiosi din Irak. Spre deosebire de celelalte inregistrari, cei patru nu se afla sub amenintarea armelor si au un aspect ingrijit: Marie-Jeanne este pieptanata, iar Sorin Miscoci pare proaspat barbierit.

Sursa : Adevarul

Check Also

The “Moldova Highway” Between Romania & Ukraine Has Major Military-Strategic Implications

This project is a much bigger deal than most observers have realized since it’ll play …