TĂRICEANU DENUNŢĂ DEFICIENŢELE STRATEGIEI

artid_1145381409.jpgPremierul Călin Popescu Tăriceanu a declarat marÅ£i, la TimiÅŸoara, că Strategia de securitate naÅ£ională are “o mare deficienţă”, fiind evidentă “lipsa unei concepÅ£ii de bază” a documentului. Tăriceanu a susÅ£inut că documentul ar fi putut să fie îmbunătăţit, pornind de la definirea interesului naÅ£ional. “Documentul, aÅŸa cum l-am văzut, are o mare deficienţă. Este evidentă lipsa unei concepÅ£ii de bază. ConcepÅ£ia de bază trebuie să pornească de la definirea interesului naÅ£ional. Definirea interesului naÅ£ional nu se face într-o modalitate partizană, pentru că strategia se adresează tuturor cetăţenilor României, indiferent de culoarea politică, de cine au votat. Åži cel puÅ£in trei elemente trec dincolo de graniÅ£ele de partid: modernizarea României, integrarea europeană ÅŸi dezvoltarea durabilă”, a afirmat primul-ministru.

Tăriceanu a menÅ£ionat criticile pe care le-a avut la proiectul Strategiei de securitate naÅ£ională, precizând că a găsit în document formulări “nefericte” ÅŸi “stângace”. “Vă dau câteva exemple de observaÅ£ii pe care le-am făcut ÅŸi care au fost introduse în documentul de strategie. ÃŽn document erau formulări, le-aÅŸ califica cel puÅ£in nefericite sau stângace de genul: «statele din regiune sunt obligate să coopereze eficient»”, a afirmat premierul. El a precizat că statele sunt obligate numai în virtutea unor tratate internaÅ£ionale. “Altfel, ele au dreptul să-ÅŸi definească politicile cum doresc, atâta vreme cât nu aduc atingere intereselor ţărilor vecine”, a spus Tăriceanu. Premierul a explicat din nou de ce s-a opus includerii conceputului de “bună guvernare” în Strategia de securitate.

Strategia de securitate naÅ£ională a fost aprobată, luni, de CSAT, fără nici o obiecÅ£ie, a anunÅ£at preÅŸedintele Traian Băsescu la finalul ÅŸedinÅ£ei. Conform lui Băsescu, documentul nu a suferit modificări de fond, ci doar simple modificări de formulare. PreÅŸedintele a precizat că a respins observaÅ£iile premierului legate de dimensiunea europeană a obligaÅ£iilor României ÅŸi de conceptul de bună guvernare. “Am Å£inut cont inclusiv de observaÅ£iile primului-ministru Călin Popescu Tăriceanu ÅŸi le-am apreciat în mod deosebit. Sigur, nu pot fi acceptate erorile ÅŸi nu pot fi însuÅŸite într-o strategie de securitate naÅ£ională”, a spus Băsescu. Băsescu a declarat că a respins la ÅŸedinÅ£a CSAT ÅŸi acea observaÅ£ie a primului-ministru care viza “conceptul de bună guvernare”. El a precizat că primul-ministru Å£inea foarte mult la această observaÅ£ie, însă a respins-o pentru că acest concept, “buna guvernare”, este prevăzut în articolul 1, paragraful 50 al ConstituÅ£iei Europene.

Åžeful statului a precizat că Tăriceanu nu a mai susÅ£inut să se renunÅ£e la includerea în strategie a unui concept care s-a dovedit a fi cuprins în Tratatul constituÅ£ional european. Băsescu a precizat că acest concept vizează nevoia consultării societăţii civile, nevoia transparenÅ£ei funcÅ£ionării instituÅ£iilor ÅŸi nevoia de utilizare eficientă a resurselor bugetare. Premierul Călin Popescu Tăriceanu a declarat, luni, după ÅŸedinÅ£a CSAT, că aÅŸteaptă ca obiecÅ£iile pe care le-a formulat în privinÅ£a Strategiei de securitate naÅ£ională, discutate la CSAT, să fie incluse în documentul final. Liderul liberal a afirmat că a înaintat acele obiecÅ£ii secretarului CSAT ÅŸi a adăugat că sunt chestiuni de nuanţă, de viziune. „Eu consider că Strategia de securitate naÅ£ională ar trebui să reflecte, într-o mai mare măsură faţă de proiectul existent, componenta viitoarei apartenenÅ£e a României la UE ÅŸi cred că Strategia de securitate naÅ£ională trebuie să se integreze în strategia de securitate a UE ÅŸi a partenerilor europeni. Sunt chestiuni de viziune”, a spus Tăriceanu.

Check Also

Romania’s Draft Law On Dispatching Troops To Protect Its Compatriots Abroad Is Aimed At Moldova

There’s been talk since Moldova’s independence of merging with Romania on the basis of their …