TĂRICEANU DENUNŢĂ DEFICIENŢELE STRATEGIEI

artid_1145381409.jpgPremierul Călin Popescu Tăriceanu a declarat marÅ£i, la TimiÅŸoara, că Strategia de securitate naÅ£ională are “o mare deficienţă”, fiind evidentă “lipsa unei concepÅ£ii de bază” a documentului. Tăriceanu a susÅ£inut că documentul ar fi putut să fie îmbunătăţit, pornind de la definirea interesului naÅ£ional. “Documentul, aÅŸa cum l-am văzut, are o mare deficienţă. Este evidentă lipsa unei concepÅ£ii de bază. ConcepÅ£ia de bază trebuie să pornească de la definirea interesului naÅ£ional. Definirea interesului naÅ£ional nu se face într-o modalitate partizană, pentru că strategia se adresează tuturor cetăţenilor României, indiferent de culoarea politică, de cine au votat. Åži cel puÅ£in trei elemente trec dincolo de graniÅ£ele de partid: modernizarea României, integrarea europeană ÅŸi dezvoltarea durabilă”, a afirmat primul-ministru.

Tăriceanu a menÅ£ionat criticile pe care le-a avut la proiectul Strategiei de securitate naÅ£ională, precizând că a găsit în document formulări “nefericte” ÅŸi “stângace”. “Vă dau câteva exemple de observaÅ£ii pe care le-am făcut ÅŸi care au fost introduse în documentul de strategie. ÃŽn document erau formulări, le-aÅŸ califica cel puÅ£in nefericite sau stângace de genul: «statele din regiune sunt obligate să coopereze eficient»”, a afirmat premierul. El a precizat că statele sunt obligate numai în virtutea unor tratate internaÅ£ionale. “Altfel, ele au dreptul să-ÅŸi definească politicile cum doresc, atâta vreme cât nu aduc atingere intereselor ţărilor vecine”, a spus Tăriceanu. Premierul a explicat din nou de ce s-a opus includerii conceputului de “bună guvernare” în Strategia de securitate.

Strategia de securitate naÅ£ională a fost aprobată, luni, de CSAT, fără nici o obiecÅ£ie, a anunÅ£at preÅŸedintele Traian Băsescu la finalul ÅŸedinÅ£ei. Conform lui Băsescu, documentul nu a suferit modificări de fond, ci doar simple modificări de formulare. PreÅŸedintele a precizat că a respins observaÅ£iile premierului legate de dimensiunea europeană a obligaÅ£iilor României ÅŸi de conceptul de bună guvernare. “Am Å£inut cont inclusiv de observaÅ£iile primului-ministru Călin Popescu Tăriceanu ÅŸi le-am apreciat în mod deosebit. Sigur, nu pot fi acceptate erorile ÅŸi nu pot fi însuÅŸite într-o strategie de securitate naÅ£ională”, a spus Băsescu. Băsescu a declarat că a respins la ÅŸedinÅ£a CSAT ÅŸi acea observaÅ£ie a primului-ministru care viza “conceptul de bună guvernare”. El a precizat că primul-ministru Å£inea foarte mult la această observaÅ£ie, însă a respins-o pentru că acest concept, “buna guvernare”, este prevăzut în articolul 1, paragraful 50 al ConstituÅ£iei Europene.

Åžeful statului a precizat că Tăriceanu nu a mai susÅ£inut să se renunÅ£e la includerea în strategie a unui concept care s-a dovedit a fi cuprins în Tratatul constituÅ£ional european. Băsescu a precizat că acest concept vizează nevoia consultării societăţii civile, nevoia transparenÅ£ei funcÅ£ionării instituÅ£iilor ÅŸi nevoia de utilizare eficientă a resurselor bugetare. Premierul Călin Popescu Tăriceanu a declarat, luni, după ÅŸedinÅ£a CSAT, că aÅŸteaptă ca obiecÅ£iile pe care le-a formulat în privinÅ£a Strategiei de securitate naÅ£ională, discutate la CSAT, să fie incluse în documentul final. Liderul liberal a afirmat că a înaintat acele obiecÅ£ii secretarului CSAT ÅŸi a adăugat că sunt chestiuni de nuanţă, de viziune. „Eu consider că Strategia de securitate naÅ£ională ar trebui să reflecte, într-o mai mare măsură faţă de proiectul existent, componenta viitoarei apartenenÅ£e a României la UE ÅŸi cred că Strategia de securitate naÅ£ională trebuie să se integreze în strategia de securitate a UE ÅŸi a partenerilor europeni. Sunt chestiuni de viziune”, a spus Tăriceanu.

Check Also

The “Moldova Highway” Between Romania & Ukraine Has Major Military-Strategic Implications

This project is a much bigger deal than most observers have realized since it’ll play …