Marea Neagra face valuri mici la Bucuresti

Sefi de stat si de guvern se intilnesc azi la Bucuresti pentru a discuta problemele de securitate ale Marii Negre. Lipsesc insa tocmai cei care le cauzeaza.Desi presedintia si Ministerul roman de Externe au investit efort si fonduri semnificative in organizarea “Forumului Marii Negre”, acestea risca sa ramina inutile, din cauza absentei principalilor jucatori din zona – reprezentantii Rusiei si Turciei. Forumul isi propune, potrivit declaratiilor ministrului de Externe, Mihai Razvan Ungureanu, sa ofere liderilor statelor din zona posibilitatea de a se intilni si de a purta un dialog, avind in vedere ca zona Marii Negre abunda in conflicte si probleme transfrontaliere, iar cooperarea regionala lipseste cu desavirsire. Traficul de droguri, carne vie si arme este una dintre aceste probleme.

Santajul rusesc

O alta provocare importanta o reprezinta rutele alternative de transport al energiei. Acestea pot lega Marea Caspica, Iranul si Irakul de Europa, fie prin Rusia, fie prin Marea Neagra. Dupa cum s-a vazut insa recent, Rusia practica un santaj energetic din ce in ce mai evident si mai agresiv, atit fata de statele din imediata sa vecinatate (Ucraina, Belarus, Republica Moldova, Georgia), cit si fata de intreaga Europa, incercind sa-si impuna astfel politica prin mijloace de forta. In aceste conditii, Marea Neagra ar putea oferi o solutie pentru reducerea dependentei energetice a Europei fata de Moscova. Din pacate insa, Turcia, care este implicata masiv in diferite forme de trafic ilegal, se alatura deseori Rusiei in incercarea de a submina stabilitatea in zona.

Rusia nu da doi bani pe Forum

In absenta unor institutii regionale eficiente, Forumul Marii Negre urmareste sa furnizeze un cadru de dezbatere lipsit de constringeri, in care statele din zona sa poata identifica solutii comune.

In timp ce Ucraina, Georgia, Armenia sau Azerbaidjanul sint reprezentate la nivel de presedinti, Rusia a tratat cu dispret suveran reuniunea de la Bucuresti, delegindu-l pe ambasadorul acreditat in Romania sa reprezinte Kremlinul. La rindul ei, Turcia va fi reprezentata de un vicepremier.

In aceasta situatie, statele, care oricum erau interesate de imbunatatirea situatiei de securitate in zona, se vor trezi vorbind singure, interlocutorii rus si turc, adica tocmai cei care creeaza de obicei problemele, facind doar act de prezenta.

Ramine, totusi, speranta unor eventuale progrese in privinta problemelor regionale, cum ar fi cele intre Romania si Ucraina, chestiunea Transnistriei sau a enclavei Nagorno-Karabah, care ar putea face subiectul unei discutii intre presedintii Armeniei si Azerbaidjanului.

*
Sprijin american

Statele Unite si-au declarat sprijinul pentru initiativa romaneasca. Fostul ambasador american la Bucuresti, J.D. Crouch, a fost primit ieri la Cotroceni, in calitatea sa actuala, de adjunct al consilierului pentru securitate nationala al presedintelui SUA. Alti inalti oficiali europeni si internationali vor fi de asemenea prezenti. (C.O.)

Check Also

Moldova’s Sandu Stakes Reelection on EU Integration

Moldovan President Maia Sandu is going all in on EU integration successes as she looks …