Cu fata spre Rusia – Basescu nu exclude un dialog neoficial cu regimul transnistrian

Relatiile Romaniei cu Rusia au fost la un moment dat inghetate, ceea ce a fost o greseala de politica externa, este de parere presedintele Traian Basescu.  

Intr-un interviu acordat saptamana trecuta cotidianului rus Kommersant, Basescu a explicat ca prioritatea Romaniei a fost intrarea in NATO si UE, ceea ce nu inseamna ca intre prioritatile Bucurestiului nu exista si cea a unei relatii corecte si deschise cu Rusia. 

DESPRE TEZAUR. In ceea ce priveste una dintre problemele nerezolvate in relatiile ruso-romane, cea a Tezaurului, in opinia presedintelui, care pare a dori sa castige Moscova de partea sa, “aceasta este o problema a istoriei”. “Ea are o importanta majora, insa prioritatea Romaniei este de a construi viitorul pe o baza pragmatica”, apreciaza seful statului roman, potrivit Rompres. 

Interesanta este partea dedicata problemei transnistriene. Potrivit Mediafax, Basescu ar fi declarat in acelasi interviu ca nu exclude posibilitatea inceperii unui dialog neoficial cu regimul transnistrean, dar ca planul romanesc de solutionare a diferendului din Transnistria trebuie discutat cu Chisinaul si cu Moscova. Presedintele nu a oferit detalii despre acest plan, preferand sa discute mai intai cu politicienii, iar dupa eventualul accept al acestora sa il faca public. 

PROPUNERE. Basescu intentioneaza sa propuna Republicii Moldova si Federatiei Ruse, dupa Forumul Marii Negre pentru Dialog si Parteneriat, care va avea loc saptamana viitoare la Bucuresti, un nou plan pentru reglementarea diferendului transnistrian. El a afirmat ca a elaborat deja un set de propuneri pentru reluarea dialogului cu Transnistria, adaugand ca Romania nu a fost invitata sa participe la negocieri nici de Republica Moldova, nici de Rusia si nici de Ucraina, subliniind ca, mai devreme sau mai tarziu, Bucurestiul va putea sa propuna o varianta acceptabila pentru toti. 

DESPRE GUAM. Saptamana trecuta, o publicatie din Azerbaidjan afirma, citandu-l pe ambasadorul Romaniei la Baku, Nicolae Ureche, ca Romania ar putea deveni membra a Organizatiei pentru Democratie si Dezvoltare Economica-GUAM. Basescu declara pentru Kommersant ca tara noastra nu intentioneaza sa adere la GUAM, adaugand in schimb ca isi doreste ca Federatia Rusa sa participe la Forumul Marii Negre pentru Dialog si Parteneriat. El considera ca organizatiile regionale care nu includ Federatia Rusa “pierd foarte mult”. 

Basescu a declarat ca la Forumul Marii Negre se intentioneaza crearea unei structuri care sa poata aborda o problematica mai ampla decat cea abordata in cadrul Organizatiei de Cooperare Economica la Marea Neagra si in cadrul GUAM, subliniind ca Romania nu va deveni membra a GUAM, nu si-a declarat niciodata dorinta de a adera la aceasta organizatie si nu are planuri in acest sens. Forumul Marii Negre – a spus Traian Basescu – este deschis oricarei tari.

Check Also

Moldova’s Sandu Stakes Reelection on EU Integration

Moldovan President Maia Sandu is going all in on EU integration successes as she looks …