„PREŞEDINTELE A FĂCUT O EROARE”

artid_1151676013.jpgPremierul a ţinut să-i dea replica preşedintelui ţării. Călin Popescu-Tăriceanu şi-a susţinut în continuare poziţia deja cunoscută, cu aceleaşi argumente. El crede că şeful statului a făcut o eroare susţinând menţinerea trupelor româneşti în Irak. De asemenea, modul în care a procedat, fără consultarea partenerilor străini, ar respecta legile româneşti care nu permit negocieri în spatele uşilor închise, a spus premierul. Ministrul Apărării a subliniat că România este singura ţară care nu are un calendar de retragere din Irak, dintre trupele sub mandat ONU, în condiţiile în care Polonia a anunţat astăzi etapele retragerii. În schimb, în privinţa scrisorilor trimise către ataşaţii militari, premierul a încercat să ofere o explicaţie, fără a reuşi să convingă. Conferinţa de presă, Tăriceanu: Traian Băsescu a susţinut o conferinţă de presă la încheierea şedinţei CSAT. S-a decis ca trupele române să rămână în Irak şi s-a confirmat reconfigurarea lor, după discuţii cu SUA şi Marea Britanie. De asemenea, s-a infirmat zvonul potrivit căruia Traian Băsescu a cerut demisia ministrului Apărării. Şeful statutului a dezvăluit o informaţie suprinzătoare. Ministerul Apărării luase ieri decizia de a informa guvernele străine prin ataşaţii militari români cu privire la retragerea probabilă din Irak. Traian Băsescu s-a declarat „îngrozit” la citirea telegramei şi a cerut blocarea imediată a acţiunilor ataşaţilor militari. Preşedintele s-a ferit să critice făţiş premierul şi ministrul Apărării, însă a insistat pe efectele grave produse de declaraţiile lor pe plan extern.

De asemenea, a insistat pe slaba pregătire a celor doi a problemei retragerii: ei nu au putut prezenta documente din care să reiasă consultarea partenerilor străini ori a membrilor Guvernului. Singurii consultaţi au fost membrii PNL, deşi, a sugerat Traian Băsescu, nu ar fi legal acest lucru, în măsura în care s-ar fi putu aborda informaţii cu caracter secret.

Reamintim că preşedintele Traian Băsescu a suspendat Şedinţa Consilului Suprem de Apărare a Ţării, dimineaţa, după ce a constatat că ministrul Apărării nu a venit la întrunire cu toate documentele necesare discutării problemei trupelor aflate în teatrele de operaţiuni din străinătate. Ministrul Apărării a revenit după circa o oră cu o mapă încărcată cu acte. Propunerea PNL, de retragere a trupelor, a fost anunţată public fără consultarea partenerilor din coaliţie şi a stârnit o adevărată furtună de reacţii

Check Also

Romania’s Draft Law On Dispatching Troops To Protect Its Compatriots Abroad Is Aimed At Moldova

There’s been talk since Moldova’s independence of merging with Romania on the basis of their …