„PREŞEDINTELE A FĂCUT O EROARE”

artid_1151676013.jpgPremierul a ţinut să-i dea replica preşedintelui ţării. Călin Popescu-Tăriceanu şi-a susţinut în continuare poziţia deja cunoscută, cu aceleaşi argumente. El crede că şeful statului a făcut o eroare susţinând menţinerea trupelor româneşti în Irak. De asemenea, modul în care a procedat, fără consultarea partenerilor străini, ar respecta legile româneşti care nu permit negocieri în spatele uşilor închise, a spus premierul. Ministrul Apărării a subliniat că România este singura ţară care nu are un calendar de retragere din Irak, dintre trupele sub mandat ONU, în condiţiile în care Polonia a anunţat astăzi etapele retragerii. În schimb, în privinţa scrisorilor trimise către ataşaţii militari, premierul a încercat să ofere o explicaţie, fără a reuşi să convingă. Conferinţa de presă, Tăriceanu: Traian Băsescu a susţinut o conferinţă de presă la încheierea şedinţei CSAT. S-a decis ca trupele române să rămână în Irak şi s-a confirmat reconfigurarea lor, după discuţii cu SUA şi Marea Britanie. De asemenea, s-a infirmat zvonul potrivit căruia Traian Băsescu a cerut demisia ministrului Apărării. Şeful statutului a dezvăluit o informaţie suprinzătoare. Ministerul Apărării luase ieri decizia de a informa guvernele străine prin ataşaţii militari români cu privire la retragerea probabilă din Irak. Traian Băsescu s-a declarat „îngrozit” la citirea telegramei şi a cerut blocarea imediată a acţiunilor ataşaţilor militari. Preşedintele s-a ferit să critice făţiş premierul şi ministrul Apărării, însă a insistat pe efectele grave produse de declaraţiile lor pe plan extern.

De asemenea, a insistat pe slaba pregătire a celor doi a problemei retragerii: ei nu au putut prezenta documente din care să reiasă consultarea partenerilor străini ori a membrilor Guvernului. Singurii consultaţi au fost membrii PNL, deşi, a sugerat Traian Băsescu, nu ar fi legal acest lucru, în măsura în care s-ar fi putu aborda informaţii cu caracter secret.

Reamintim că preşedintele Traian Băsescu a suspendat Şedinţa Consilului Suprem de Apărare a Ţării, dimineaţa, după ce a constatat că ministrul Apărării nu a venit la întrunire cu toate documentele necesare discutării problemei trupelor aflate în teatrele de operaţiuni din străinătate. Ministrul Apărării a revenit după circa o oră cu o mapă încărcată cu acte. Propunerea PNL, de retragere a trupelor, a fost anunţată public fără consultarea partenerilor din coaliţie şi a stârnit o adevărată furtună de reacţii

Check Also

The “Moldova Highway” Between Romania & Ukraine Has Major Military-Strategic Implications

This project is a much bigger deal than most observers have realized since it’ll play …