Tareq Mitri: Sunt trimisul special al premierului libanez la Sommet

Ministrul libanez al Culturii, Tareq Mitri, a inceput conferinta de presa organizata, joi, cu ocazia Sommet-ului Francofoniei, spunand ca este “trimisul special al premierului” Fouad Siniora, iar prezenta Libanului la eveniment este normala, deoarece Libanul este printre tarile fondatoare al OIF.
Totusi, primele cuvinte spuse de Mitri au fost “good evening”, dupa care acesta a inceput sa vorbeasca in franceza, amintindu-si ca este la Sommet-ul Francofoniei.
Intrebat daca se considera reprezentantul statului Liban, Mitri a precizat ca este ministru al Culturii si responsabil pentru Francofonie, deci este trimisul special al premierului, care a fost invitat la Sommet. El a adaugat ca aceasta dubla calitate crede ca este suficienta.
Cat despre declaratiile presedintelui libanez, care a acuzat Franta de ingerinta in afacerile interne ale Libanului, el a apreciat ca aceasta criza “nu este o declaratie de razboi” si a amintit ca Libanul tine ca relatia sa cu Franta sa fie cat mai cordiala, pe baza legaturilor bune din trecut.
Ministrul libanez a avut o intrevedere separata cu presedintele Romaniei, Traian Basescu, in cadrul careia, potrivit declaratiilor sale, el a prezentat motivele pentru care a fost trimis la Sommet, iar Basescu i-a descris explicatiile date presei.
Mitri a adaugat ca Guvernul libanez are incredere in onestitatea comisiei internationale de ancheta asupra asasinarii lui Rafic Hariri si doreste ca aceasta comisie sa-si continue activitatea pana la elucidarea circumstantelor tragediei.
De asemenea, Mitri a precizat ca a multumit Romaniei pentru sprijinul umanitar acordat Libanului si a transmis multumiri similare si altor state francofone care au sustinut Beirutul in timpul a ceea ce el a numit “agresiunea israeliana”.
Presedintele Traian Basescu a avut, joi, o intalnire cu reprezentantul libanez la Sommet-ul Francofoniei, ministrul Culturii Tareq Mitri, in cadrul careia seful statului roman si-a exprimat speranta ca, odata cu consolidarea stabilitatii in Liban, va fi reluat dialogul politic romano-libanez.
Conform unui comunicat al Administratiei prezidentiale remis agentiei MEDIAFAX, in cadrul dialogului cu ministrul libanez, presedintele Basescu a subliniat faptul ca Francofonia este unul din domeniile in care Romania si Libanul isi regasesc preocupari si interese comune.
“Seful statului a exprimat aprecierea pentru prezenta unui reprezentant oficial al Libanului la Sommet-ul organizat de Romania si speranta ca, odata cu consolidarea stabilitatii in Liban, va fi reluat dialogul politic intre tarile noastre”, informeaza sursa citata.
Totodata, presedintele Basescu a transmis reprezentantului Guvernului libanez confirmarea vointei politice ca Romania sa participe la reconstructia Libanului.
Secretarul de stat pentru Francofonie, Cristian Preda, a salutat, joi, prezenta ministrului libanez al Culturii la sommet-ul Francofoniei de la Bucuresti, afirmand ca acesta a ocupat locul rezervat Libanului. Intrebat daca ministrul libanez al Culturii, Tareq Mitri, participa la sommet cu titlu personal sau oficial, Preda a precizat: “Nu am facut decat sa constat ca reprezentantul Libanului a ocupat locul rezervat Libanului”.
El a salutat prezenta acestuia la Bucuresti, apreciind ca “un sommet fara Liban nu este un sommet reusit” si a precizat ca Romania a invitat Libanul la sommet, iar explicatiile privind destinatarul invitatiei au fost date de presedintele Traian Basescu, miercuri seara.
Presedintele Libanului, Emile Lahoud, care nu a fost invitat la sommet, a declarat, joi, ca “presedintele Romaniei face ceea ce ii cere presedintele Chirac”. Presedintele Jacques Chirac se “amesteca in problemele interne ale Libanului”, a declarat Lahoud pentru postul de radio France Inter.
“Presedintele Chirac i-a spus (sefului statului roman) in urma cu cateva luni sa nu ma invite. Acum cauta scuze, insa acestea nu sunt veridice”, a adaugat presedintele libanez.
Emile Lahoud a explicat pentru Radio France Internationale ca “indepartarea este o ingerinta de drept si de fapt in problemele politice interne libaneze si plaseaza pe presedintele francez la rangul de parte implicata in conflictele interlibaneze”.
Presedintele roman Traian Basescu a dat asigurari ca a luat personal decizia de a nu-l invita pe presedintele libanez pro-sirian. Franta a dezmintit orice interventie in aceasta problema.
Potrivit lui Jacques Chirac, decizia a fost luata de Traian Basescu si de secretarul general Organizatiei Internationale a Francofoniei (OIF), Abdou Diouf, si este “conforma hotararilor ONU”.
Presedintele Traian Basescu a declarat, miercuri, dupa intrevederea cu omologul sau francez Jacques Chirac, ca apreciaza corecta decizia de a-l invita la Sommet-ul Francofoniei pe prim-ministrul Libanului, avand in vedere suspiciunile legate de moartea fostului premier libanez Rafic Hariri.
“Vreau sa precizez ca invitatia transmisa primului-ministru al Guvernului Libanului a fost o decizie pe care am luat-o si consider ca a fost corecta, avand in vedere suspiciunile din raportul cu privire la incidentul legat de moartea fostului prim-ministru Hariri”, a spus Basescu, raspunzand unei intrebari legate de neinvitarea la Sommet-ul Francofoniei a presedintelui Libanului, Emile Lahoud.
Seful statului roman a adaugat ca isi asuma responsabilitatea optiunii de a-l invita la Sommet pe premierul libanez.
Invitatia la evenimentul gazduit de Romania a fost semnata de presedintele Traian Basescu si trimisa prin intermediul Ministerului de Externe, care gestioneaza subiectul participantilor la Sommet-ul Francofoniei de la Bucuresti, premierului libanez, Fouad Siniora.
Premierul libanez, care l-a trimis la sommet-ul Francofoniei pe ministrul Culturii, l-a indemnat pe presedintele Emile Lahoud sa-i inteleaga pozitia, motivand ca Libanul “nu ar trebui sa lipseasca de la nici un eveniment international”.
O comisie de ancheta a Natiunilor Unite a relevat, intr-un raport, raspunderea presedintilor sirian si libanez in asasinarea fostului premier Rafic Hariri, prieten personal al lui Jacques Chirac, in februarie 2005.

Check Also

The “Moldova Highway” Between Romania & Ukraine Has Major Military-Strategic Implications

This project is a much bigger deal than most observers have realized since it’ll play …