Presa externă: Traian Băsescu a supravieţuit

Traian Băsescu a supravieÅ£uit fără emoÅ£ii încercării Parlamentului de a-l suspenda. Acesta este titlul afiÅŸat de numeroase publicaÅ£ii internaÅ£ionale, care relatează despre referendumul de ieri. Åžtirea despre rezultatele votului a fost prima din jurnalele informative ale EuroNews din această noapte. La rândul lor, ziarele europene amintesc, aproape toate de “nervozitatea” cu care Uniunea Europeană urmăreÅŸte evenimentele de la BucureÅŸti.

Băsescu a făcut din lupta împotriva corupÅ£iei principalul său cal de bătaie, de la sosirea sa la Cotroceni, ÅŸi această luptă i-a atras suspendarea de la 19 aprilie, scrie Le Figaro. Votul românilor, continuă cotidianul francez de dreapta, l-a “curăţat” pe preÅŸedinte de acuzaÅ£iile aduse de partidele politice, însă lupta pentru putere nu s-a terminat odată cu referendumul. Băsescu este un ÅŸef de stat practic lipsit de puteri, care trebuie să lucreze cu o opoziÅ£ie foarte hotărâtă, conchide Le Figaro.

Sub titlul “Un preÅŸedinte ieÅŸit din canoane” agenÅ£ia spaniolă EFE afirmă că votul de la referendum i-a sporit legitimitatea lui Traian Băsescu, ales în 2004 ÅŸef al statului cu doar 51% din voturile românilor.

Cotidianul spaniol de stânga El Pais, cu un tiraj de circa jumătate de milion de exemplare, apreciază că victoria lui Traian Băsescu nu reprezintă sfâşitul crizei care a paralizat România în urmă cu cinci luni. Asta deoarece preşedintelui suspendat îi lipseşte sprijinul parlamentar. Tot El Pais vorbeşte despre campania electorală care a arătat că în România nu se ştie cine este la putere şi cine în opoziţie şi aminteşte raportul Transparency International conform căruia România este ţara cea mai coruptă din Uniunea Europeană.

Agenţia China Nouă menţionează ca principală reacţie politică declaraţia liderului social democrat, Mircea Geoană, că victoria lui Băsescu ar fi una lipsită de glorie. Şi cotidianul german Die Welt comentează votul de ieri arătând că participarea slabă a fost rapid speculată declarativ de politicienii care au orchestrat suspendarea lui Traian Băsescu.

Check Also

The “Moldova Highway” Between Romania & Ukraine Has Major Military-Strategic Implications

This project is a much bigger deal than most observers have realized since it’ll play …