Ultimul membru al grupului Ilaşcu, Tudor Petrov Popa, a fost eliberat astăzi

Tudor Petrov Popa, ultimul dintre cei patru membri ai grupului Ilaşcu arestaţi în timpul conflictului armat de pe Nistru şi condamnaţi de către Curtea Supremă a autoproclamatei Republici Transnistrene la 15 ani de închisoare, a fost eliberat astăzi, în jurul orelor 10.

Tudor Petrov Popa a fost eliberat la două zile după eliberarea lui Andrei Ivanţoc.

Cei patru membri ai grupului IlaÅŸcu – Ilie IlaÅŸcu, Alexandru LeÅŸco, Andrei IvanÅ£oc ÅŸi Tudor Petrov-Popa – au luptat pentru ca Republica Moldova să-ÅŸi păstreze integritatea teritorială, în războiul civil care s-a terminat prin desprinderea Transnistriei.

Cu puţin înainte de finalul conflictului, la 2 iunie 1992, cei patru au fost arestaţi şi judecaţi pentru acte de terorism de un tribunal transnistrean. Ilie Ilaşcu a fost condamnat la moarte, Alexandru Leşco la 12 ani de închisoare, iar Andrei Ivanţoc şi Tudor Petrov-Popa au primit câte 15 ani de închisoare.

În urma presiunilor internaţionale, Ilie Ilaşcu a fost graţiat şi eliberat, după nouă ani de detenţie şi după ce a fost ales senator în Parlamentul României, pe listele Partidului România Mare.

Trei ani mai târziu, în 2004, a fost pus în libertate şi Alexandru Leşco, dar la expirarea termenului de detenţie. În acelaşi an, după ce fusese sesizată de Ilie Ilaşcu, Curtea Europeană pentru Drepturile Omului a condamnat Republica Moldova şi Rusia în cazul Ilaşcu şi a cerut punerea în libertate a ultimilor doi membri ai grupului, aflaţi în detenţie în Transnistria. Autorităţile transnistrene nu s-au conformat însă, iar Federaţia Rusă a susţinut că nu are cum să intervină în favoarea deţinuţilor.

Check Also

Moldova’s Sandu Stakes Reelection on EU Integration

Moldovan President Maia Sandu is going all in on EU integration successes as she looks …