Româncele din Gaza şi copiii lor s-au întors acasă

1277.jpg31 de români din Fâşia Gaza, alungaţi de conflictul armat de acolo, s-au întors în ţară în această dimineaţă. Este vorba de 11 femei, 19 copii şi un bărbat. După un drum de 18 ore, cetăţenii români evacuaţi din Făşia Gaza au ajuns pe Aeroportul Internaţional Henri Coandă cu o cursă charter pusă la dispoziţie de Guvern.

Într-un comunicat al Ministerului Afacerilor Externe, şeful diplomaţiei, Adrian Cioroianu, le urează bun venit acasă românilor şi atrage atenţia că cei aflaţi peste hotare în zone de conflict trebuie să ţină legătura permanent cu reprezentanţele ţării noastre din aceste regiuni.

Drama cea mare pe care o trăiesc femeile este faptul că şi-au lăsat soţii, taţii copiilor lor, într-o zonă de război. Româncele au povestit că şi-au lăsat soţii în teritoriul palestinian, deoarece aceştia nu au cetăţenie română. Doar o singură româncă din Cluj a reuşit să vină în ţară cu soţul ei palestinian pentru că acesta avea şi cetăţenie română.

Româncele au părăsit Fâşia Gaza sâmbătă dimineaţă şi au trecut în Israel prin punctul de trecere Erez, apoi s-au îndreptat spre Aman de unde au fost preluate spre Bucureşti de o cursă charter.

Una dintre româncele reîntoarse în ţară a spus că mai sunt români care vor să plece din Gaza, dar nu o pot face din motive financiare. Nici ele nu ştiau că operaţiunea de întoarcere acasă este gratuită. Dacă s-ar fi ştiut acest lucru din timp, mai mult de 100 de persoane cu cetăţenie română ar fi venit acasă, a mai spus românca.

Româncele rămase în Fâşia Gaza nu pot veni în ţară din lipsa actelor, fiind obligate să rămână într-o ţară blocată de război.

Check Also

Iran Update, April 21, 2024

The IDF concluded a major, multi-day “counterterrorism operation” in the Nour Shams Refugee Camp, Tulkarm, …