Finacial Times pune la zid raportul CE privind România şi Bulgaria

1334.jpgPresa londoneză continuă criticile la adresa Raportului Comisiei Europene privind Bulgaria şi România. Ideea generală este că Raportul a fost prea blând cu ambele ţări. Financial Times scrie astăzi că elitelor din România şi Bulgaria le va trebui cel puţin zece ani pentru a înţelege că au mai mult de câştigat decât de pierdut adoptând standardele Uniunii Europene.

Bruxelles-ul a ratat ocazia de a admonesta BucureÅŸtiul ÅŸi Sofia pentru faptul că s-au miÅŸcat greoi în lupta împotriva corupÅ£iei, scrie ziarul englez. Motivul acestei atitudini sunt presiunile comisarilor român ÅŸi bulgar ÅŸi, surprinzător, presiunea venită din partea lui Franco Frattini, comisarul pentru JustiÅ£ie. Financial Times afirmă că, iniÅ£ial, în proiectul de raport oficialii Comisiei scriseseră că “în continuarea reformei ÅŸi a luptei împotriva corupÅ£iei ÅŸi a crimei organizate nu e loc pentru autosuficienţă”. Comisarii au ÅŸters însă aceste cuvinte-cheie ÅŸi le-au înlocuit cu formularea: “există o necesitate de a intensifica eforturile”.

Adevărul stânjenitor este, potrivit ziarului britanic, că oficialii ştiau de mult că vor fi mari probleme cu crima şi corupţia, mai ales în cazul Bulgariei, dar au mers înainte, deoarece opinia publică are o atitutudine tot mai ostilă extinderii.

Ieri, prestigiosul The Times era la fel de dur la adresa raportului pe care îl consideră incredibil de blând. În opinia The Times, România este cazul mai fericit, în care fie şi corupţia este preferabilă asasinatelor din Bulgaria. Potrivit cifrelor ministerului de Interne din această ţară, în ultimii 7 ani peste 155 de asasinate au fost comise la comandă, în public.

Check Also

Romania To Host Largest NATO Military Base in Europe

Work has begun on expanding the Mihail Kogalniceanu base in Romania, transforming it into the …