Partidele nu vor referendum pe tema votului uninominal

1153.jpgPLD vrea referendum pe tema votului uninominal. Declaraţia a fost făcută de Theodor Stolojan în cadrul Delegaţiei Permanente a partidului de la Hunedoara. PSD nu se împotriveşte unui astfel de demers însă, un referendum pentru votul uninominal simultan cu alegerile europarlamentare din toamnă ar fi neconstituţional, crede Mircea Geoană. Nici liderii celorlalte partide nu agreează ideea, cu excepţia Partidului Democrat.

Cei mai mulţi lideri politici cred însă că Traian Băsescu vrea să lanseze pe piaţă o temă populistă chiar în timpul alegerilor europarlamentare, pentru a ajuta Partidul Democrat în campanie.

“Dacă preÅŸedintele doreÅŸte să facă referendum oricum pentru că are un interes de a sprijini PD în alegerile europarlamentare, atunci să spună: vreau să fac referendum indiferent de motiv pentru că vreau să mă implic în campanie alături de PD. Nu va fi constituÅ£ional, dar până la urmă ne-am obiÅŸnuit deja ca Băsescu să se implice în sprijinirea PD într-o formă sau alta”, a declarat Mircea Geoană, preÅŸedintele PSD.

“Nu cunosc că ar exista vreun impediment legal, dar eu nu aÅŸ recomanda conectarea celor două evenimente dacă va avea loc un astfel de referendum”, a declarat, la rândul său, Marko Bela, preÅŸedintele UDMR.

Liberalii cred că se pot găsi ÅŸi alte soluÅ£ii pentru a depăşi blocajul în care se află acum legea privind votul uninominal. “De principiu nu e nevoie de referendum pentru că oricum Parlamentul va decide asupra legii ÅŸi există ÅŸi alte modalităţi printre care ÅŸi asumarea răspunderii pentru această lege de către Guvern pentru ca votul uninominal să fie introdus pentru alegerile din 2008”, a declarat vicepreÅŸedintele PNL, Norica Nicolai.

“Tot Parlamentul e cel care va trebui să legifereze ÅŸi să schimbe legea alegerilor locale ÅŸi generale”, a declarat Sabin CutaÅŸ, liderul grupului PC din Senat.

“Este un simplu joc de imagine ÅŸi un pretins ÅŸantaj politic. A face referendum împreună cu europarlamentare este o imposibilitate având în vedere recomandările clare ale organismelor UE”, a declarat Lucian BolcaÅŸ, vicepreÅŸedintele PRM.

Alături de PLD, democraţii sunt de partea şefului statului. Traian Băsescu a atras atenţia că, dacă Parlamentul nu votează legea privind votul uninominal până în toamnă, va consulta poporul.

Check Also

The “Moldova Highway” Between Romania & Ukraine Has Major Military-Strategic Implications

This project is a much bigger deal than most observers have realized since it’ll play …