Romania – poarta Egiptului catre Europa de Est

1185558373.jpgLegenda spune ca relatiile dintre Carpati si Nil au fost stabilite acum mai bine 4000 de ani cand Zalmoxis a invatat de la egipteni tainele nemuririi. Iar relatiile diplomatice moderne dintre Romania si Egipt au implinit anul trecut 100 de ani. Cu schimburi comerciale totale in valoare de 370 milioane dolari in anul trecut si o tinta de 500 milioane dolari, Romania si Egiptul se bucura de relatii foarte bune. Cititi in randurile urmatoare un interviu cu E.S. Fawzi Mohamed Elsaid Gohar, ambasadorul Republicii Arabe Egipt la Bucuresti.E.S. Fawzi Mohamed Elsaid Gohar alaturi de dr. Mobasher Abdalla, vicepresedintele Asociatiei Egiptenilor din Romania

De cand va aflati in Romania si cum gasiti tara noastra?

Sunt aici de doi ani si Romania imi place foarte mult, este o tara foarte interesanta. Eu sunt diplomat de cariera si Romania este cea mai importanta tara in care mi-am indeplinit serviciul.

Cum apreciati relatiile din prezent dintre Romania si Egipt?

Stiti ca avem o istorie lunga a relatiilor diplomatice cu Romania. Anul trecut am serbat 100 de ani de relatii diplomatice dintre Romania si Egipt. Avem o coordonare intre Romania si Egipt in ceea ce priveste multe aspecte ale politicii externe, ne sprijinim reciproc candidatii pentru forurile internationale. Vizita de la inceputul acestui an a presedintelui Traian Basescu in Egipt a fost deosebit de importanta pentru promovarea relatiilor dintre cele doua tari. In timpul acestei vizite am semnat trei acorduri importante pentru promovarea investitiilor, pentru cooperarea in domeniul economic si pentru protectia investitiilor reciproce. Relatiile noastre se afla intr-o perioada foarte importanta, mai ales in ceea ce priveste aderarea Romaniei la UE.

Acum cateva zile Egiptul a serbat 55 de ani de la revolutie – care au fost schimbarile?

In acest an am serbat 55 de ani de la Revolutia Egipteana, cand ofiterii egipteni au incercat sa faca ceva pentru binele poporului egiptean si au reusit cu sprijinul intregului popor. Revolutia Egipteana a fost un moment hotarator, nu doar pentru Egipt, ci si pentru restul lumii, deoarece a fost un exemplu pentru restul popoarelor din Africa, Asia si America Latina. De aceea, toata lumea isi aminteste de liderul Revolutiei Egiptene Gamal Abdel Nasser.

Egiptul se afla intr-o zona cu conflicte, ca si Romania – cum vedeti aceasta situare?

Egiptul se afla intr-o parte foarte importanta a Africii, Asiei si Mediteranei. Aceasta regiune este plina conflicte si probleme, insa Egiptul a fost permanent un factor de stabilitate. Egiptul conduce eforturile de rezolvare a problemei palestiniene, initiativa de pace prezentata de Anwar el Sadat a fost un factor important pentru stabilitatea regiunii. In prezent ne concentram eforturile impreuna cu alte tari pentru rezolvarea acestei probleme si restaurarea drepturilor palestinienilor. Avem relatii bune cu toate tarile din lume si ne folosim de ele pentru a face din regiunea noastra o regiune a pacii si stabilitatii. Egiptul este considerat pentru Romania drept o poarta catre Africa si tarile arabe, iar Romania este considerata pentru Egipt drept o poarta pentru Europa de Est. (G.D.)

Check Also

Iran Update, March 24, 2024

Key Takeaways: Northern Gaza Strip: The Israel Defense Forces (IDF) engaged Palestinian militias north of …