Acord romano-italian privind magistratii de legatura

Ministrul Justitiei Tudor Chiuariu si omologul sau italian Clemente Mastella au semnat sambata, la Benevento, acordul privind magistratii de legatura dintre ambele tari, demnitarul roman fiind primit cu onoruri militare. “Obiectivul nostru comun este sa contribuim la crearea unui spatiu al libertatii, securitatii si justitiei in interiorul UE”, a afirmat Tudor Chiuariu, adaugand ca la baza acordului bilateral semnat “sta o pozitie comuna a statelor membre ale Uniunii Europene, adoptata in 1996”.

Potrivit lui Chiuriu, UE creeaza nu numai probleme noi, ci si instrumente noi pentru a raspunde acestor probleme. “Magistratii de legatura vor indeplini orice activitate menita sa favorizeze si sa accelereze formele de cooperare judiciara in materie penala, cum ar fi executarea mandatelor europene de arestare, transferuri de proceduri in materie penala, transferul persoanelor condamnate, recunoasterea si executarea hotararilor penale, constituirea de comisii rogatorii, comunicarea cazierului judiciar”, a explicat Chiuariu.
La randul sau, ministrul italian al Justitiei Clemente Mastella a apreciat, ca acordul emnat constituie reactia guvernamentala a celor doua state in combaterea criminalitatii, dar si confirmarea refuzului xenofobiei si rasismului.
“Acordul confirma angajamentul de a spune «Nu» oricarei forme de xenofobie si rasism provenit din egoism si motive personale”, a aratat ministrul italian.

Check Also

A Look At IS-Khorasan: Group Believed To Be Behind Moscow Attack – Analysis

The United States is assigning responsibility for Friday’s attack on a Moscow concert hall that …