Obiectivele Romaniei in Noul Concept Strategic al NATO

Tara noastra va insista asupra importantei articolului 5 din Tratatul NATO, privind indivizibilitatea securitatii colective, ca punct central al noului concept strategic al Organizatiei.

Declaratia a fost facuta de de ministrul Afacerilor Externe, Teodor Baconschi, in cadrul unei conferinte de presa sustinute joi la sediul MAE, alaturi de Umit Pamir (Turcia) si Bruno Racine (Franta), membri ai Grupului de personalitati implicat in procesul de elaborare al Noului Concept Strategic al NATO.

Reprezentantii NATO efectueaza o vizita in Romania, dar si in alte state membre, ca parte a procesului de elaborare a noului document. Baconschi a precizat ca, printre altele, in cadrul discutiilor au fost abordate aspecte privind apararea antiracheta, securitatea energetica, apararea impotriva atacurilor cibernetice, controlul armelor, securitatea maritima, relatia NATO – UE, dar si NATO – Federatia Rusa, subliniind faptul ca intrevederea a fost una “utila”.

Umit Pamir a declarat ca in urma discutiilor cu oficialii de la Bucuresti, dar si cu cei din celelalte statele membre NATO, acestia au putut identifica prioritatile aliatilor in materie de securitate. El a mai precizat ca, ulterior, acestea vor contribui la elaborarea unui document care sa reprezinte un “consens” intre toti membri Aliantei. La randul sau, Bruno Racine, care a subliniat faptul ca NATO doreste ca procesul de elaborare a noului concept strategic sa fie unul cat mai transparent, a tinut sa-i multumeasca ministrului roman de Externe pentru sprijinul acordat in elaborarea acestui document.

Dupa incheierea procesului de consultare, la 1 mai 2010 expertii vor prezenta raportul Grupului Secretarului general NATO, iar pe baza raportului Grupului si a reactiilor initiale ale Aliatilor, Secretarul General va elabora propriul raport privind elementele care ar urma sa fie incluse in Noul Concept Strategic, pe care il va transmite statelor membre.

Sursa: ziuaveche.ro

Check Also

Five Things Kosovo Must Know Before Doing a Deal with Serbia

Following the election of the new government in Kosovo, the US special presidential envoy for …