Financial Times: România şi Bulgaria vor scăpa probabil de sancţiunile UE

România ÅŸi Bulgaria vor scăpa probabil, luna aceasta, de sancÅ£iunile Uniunii Europene, în pofida eÅŸecului lor de a anihila corupÅ£ia ÅŸi crima organizată, după ce au aderat la clubul european în ianuarie, comentează Financial Times în ediÅ£ia electronică de astăzi.PreÅŸedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a spus că executivul european va întocmi un raport “robust” despre progresele ambelor ţări. DeÅŸi încă nu a fost luată nicio decizie finală, oficiali de la Bruxelles spun că României ÅŸi Bulgariei li se va spune să accelereze reformele, dar sancÅ£iunile vor fi păstrate ca soluÅ£ie de rezervă, potrivit Financial Times.

ExperÅ£ii juridici de la Bruxelles au conchis că sancÅ£iunile – în special nerecunoaÅŸterea deciziilor tribunalelor din cele două ţări – ar putea lovi interesele părÅ£ilor care trăiesc sau desfăşoară afaceri în România ÅŸi Bulgaria. De asemenea, suspendarea fondurilor europene, pentru a le proteja de riscul fraudelor, este considerată o soluÅ£ie dificil de luat din punct de vedere legal, scrie publicaÅ£ia britanică.

Este de aşteptat ca Barroso să anunţe la 27 iunie că, deşi ambele ţări au făcut progrese, niciuna nu a întreprins suficiente eforturi pentru a elimina corupţia endemică. Dacă cele două ţări vor continua să eşueze în asanarea sistemelor lor juridic şi politic, această situaţie ar putea afecta apetenţa UE de a continua extinderea în Balcani, consideră FT.

Jose Manuel Barroso a avertizat însă marÅ£i că este în joc “credibilitatea” ambelor ţări ÅŸi le-a cerut insistent să facă reformele necesare pentru a întruni criteriul de bază al Uniunii – domnia legii, precizează cotidianul financiar, care face referire ÅŸi la întrevederea de marÅ£i dintre Barroso ÅŸi premierul Călin Popescu-Tăriceanu.

Zbuciumul politic din România a deturnat procesul de reformă, în timp ce în Bulgaria nicio figură importantă nu a fost condamnată pentru corupţie sau crimă organizată, arată publicaţia britanică.

Check Also

Danas interlocutors on the split in the SPN coalition: We will see who will “autovate” as Milica the “liar” and who as Vuk Jeremić, the film will definitely be for the Oscar

“The split in the coalition of Serbia against violence was met with some sensationalism, but …