ROMÂNIA, LOC DE ÎNTÂLNIRE PENTRU SPIONI

artid_1146315873.jpgServiciile secrete ale lui Saddam Hussein foloseau România ca să facă schimb de informaţii cu sursele. Dezvăluirea a fost făcută de un cotidian din Bagdad, care a publicat recent câteva documente ale serviciilor secrete irakiene, documentele care conţin numele a 101 de spioni în ţările aliate Statelor Unite. Cotidianul Al Baiana este o publicaţie a mişcării Hezbolah, care are strânse legături în Consiliul Suprem Şiit pentru revoluţia islamică în Irak.

Publicaţia a deconspirat mulţi colaboratori ai serviciilor de informaţii irakiene în străinătate. Irakienii consideră că aceşti spioni au violat demnitatea umană când au acceptat să ofere informaţii regimului lui Saddam Hussein. Listele cu agenţi publicate la Bagdad erau destinate ramurilor serviciilor de informaţii irakiene cărora li se cerea să întocmească rapoarte lunare cu privire la întâlnirile cu agenţii din străinătate. Ofiţerii irakieni călătoreau cu delegaţii oficiale şi se întâlneau cu spionii în alte ţări decât cea spionată.

România nu apare pe listă ca o ţară gazdă pentru un spion, ci doar ca loc de întâlnire între cei care spionau în occident şi ofiţerii irakieni. La Bucureşti au avut loc patru astfel de întâlniri între spionii din Europa şi ofiţerii de informaţii. La 26 iunie 2000, un ofiţer irakian s-a întâlnit la Bucureşti cu o sursă care spiona în Suedia. În septembrie 1999 au avut loc alte două întâlniri de schimb de informaţii. De data aceasta agentul raporta din Grecia.

Cele mai multe intalniri conspirative, au avut loc însă în Iordania şi Turcia, iar spionii veneau din toate ţările aliate Statelor Unite, precum Marea Britanie, Danemarca, Australia, Germania, Olanda sau Arabia Saudită. Statele Unite au arestat deja câteva persoane care spionau pentru Irak. Printre arestaţi se află chiar o secretară a Congresului american şi fiul unui diplomat irakian.

Check Also

The “Moldova Highway” Between Romania & Ukraine Has Major Military-Strategic Implications

This project is a much bigger deal than most observers have realized since it’ll play …