20 DE MARINARI ROMÂNI SECHESTRAŢI ÎN GOLFUL PERSIC

Platforma de foraj Orizont cu 20 de petrolişti marini români şi 7 indieni, la bord, a fost atacată cu salve de tun de o navă militară iraniană, marţi dimineaţă, şi apoi a fost sechestrată cu întregul echipaj la bord, în apele Golfului Persic. Ofiţerul de presă al Companiei Grup Servicii Petroliere, proprietara platformei Orizont, a declarat pemtru Rompres că acţiunea în forţă a autorităţilor iraniene survine pe marginea unui litigiu comercial declanşat în urmã cu câteva luni, pentru neachitarea serviciilor de prospecţiune, prestate către beneficiar. „Noi am operat cu două platforme petroliere în Golful Persic, pentru compania petrolieră iraniană aproape doi ani, şi, în ultimele şase luni, beneficiarul nostru nu şi-a mai respectat clauzele contractuale, respectiv nu a mai deschis în bancă un nou acreditiv, pentru anul în curs. În consecinţă, noi am notificat firma parteneră pentru rezilierea contactului, fapt ce ne-a atras mari dificultăţi, mergând până la atacarea cu armament greu a platformei Orizont, luarea cu asalt a complexului de foraj, întreruperea comunicaţilor radio cu ţara la ora 10,00 în această dimineaţă şi sechestrarea echipajului, pe platforma heliportului, sub ameninţarea armelor”, a declarat Radu Petrescu.Ofiţerul de presă al Companiei GSP SRL a mai precizat că, în urmă cu câteva zile, firma a reuşit să scoată de pe locaţie cealaltă platformă de foraj maritim, Fortuna, care a fost remorcată în portul Sarjah, pentru reparaţii, fapt ce a determinat probabil autorităţile iraniene să acţioneze în forţă.Gabriel Comănescu, preşedintele societăţii Grup Servicii Petroliere, a declarat în exclusivitate pentru Antena 3 că oameni de afaceri iranieni au ameninţat compania, dacă nu le lăsa sau le vindea platforma.
EXCLUSIV ANTENA 3 – Gabriel Comănescu:
Mircea Haş, însărcinatul cu afaceri al ambasadei României la Teheran, a declarat că a făcut demersuri oficiale pentru a-i scăpa pe marinarii români sechestraţi pe platforma Orizont, însă azi este o sărbătoare religioasă importantă în Iran, motiv pentru care nu a primit niciun răspuns de la autorităţi. Mircea Haş, însărcinat cu afaceri la Ambasada României din Iran: PSD cere convocarea CSAT
Liderul PSD, Mircea Geoană, a declarat că din punct de vedere juridic întâmplarea din apele Golfului Persic este un act de ostilitate armată, o provocare împotriva intereselor româneşti şi o încălcare a teritoriului românesc. PSD cere preşedintelui Băsescu să facă demersurile necesare pentru ajutorarea românilor sechestraţi. Primul pas este în opinia preşedintelui social-democrat convocare CSAT.

 

Š

Š

Š

Check Also

Both Israel and Iran are ready for war

Iranian Foreign Minister Hossein Amir-Abdollahian threatened yesterday that his country would give an even stronger …