IRAN: „PLATFORMA NU A FOST ATACATĂ”

Conflictul în care este implicată platforma petrolieră românească Orizont este departe de a se fi încheiat. Un oficial al companiei Petro Iran Development a declarat agenţiei Reuters că platforma nu a fost atacată militar. Dimpotrivă, oficialul a adus acuzaţii companiei române GSP, despre care susţine că a lansat informaţii false.

Preşedintele GSP, Gabriel Comănescu, a declarat că a primit informaţii de la avocatul companiei de la Teheran, conform cărora ministerul de externe iranian a ieşit cu o reacţie, „că acţiunea securităţii iraniene a venit pentru că GSP a încercat să fugă cu platforma. Acum cred că toate se leagă, unul din acţionarii Oriental Oil este diplomat în ministerul de externe. Deci poate folosi sprijinul ministerului de externe. Este foarte clar că se încearcă să se fabrice documente asupra faptului că GSP a încercat să plece cu platforma. Totul este fals şi ilegal!”, a adăugat Comănescu. 

Însărcinatul cu afaceri al ambasadei României la Teheran, Mircea Haş, a declarat că va încerca să ia legătura cu oficialii iranieni pentru a stabili o convorbire telefonică între şefii celor două state. 

Presa din Iran. Românii au încercat să fure platforma Orizont
Presa iraniană are propria versiune despre ceea ce s-a întâmplat marţi. Poliţia a dejucat cu inteligenţă o tentativă de a fura platforma iraniană, transmite agenţia de ştiri Merh. Petroliştii români sunt acuzaţi de un act de piraterie, adaugă acelaşi cotidian.

Agenţia Mehr, care a citat o sursă bine informată, a precizat că firma românească a început această dispută prin răpirea a doi reprezentanţi ai companiei Petro Iran de pe platforma Fortuna. Cei doi ar fi fost bătuţi şi expulzaţi din apele teritoriale iraniene. În urma incidentului şi a unei solicitări din partea companiei Kish Oriental Company, parteneră a Iranului, un tribunal din insula Kish, a dispus confiscarea platformei româneşti, încredinţând această sarcină poliţiei.

Potrivit presei iraniene, românii ar fi încercat, în pofida dispoziţiei judecătoreşti, să forţeze preluarea platformei Orizont, despre care spun că este al doilea complex petrolier iranian din largul coastelor. Ziarele de la Teheran scriu că GSP România se bucură de sprijinul unei companii petroliere din Emiratele Arabe Unite, care este condusă de un şeic influent, născut în Iran. Compania din Emirate este acuzată că vrea să obţină un profit de 600 de milioane de dolari şi fură petrolului iranian.

Doi diplomaţi români se duc miercuri după-amiază pe platforma Orizont din Golful Persic pentru a încerca să afle ce s-a întâmplat cu adevărat.

Check Also

Iran Update, March 24, 2024

Key Takeaways: Northern Gaza Strip: The Israel Defense Forces (IDF) engaged Palestinian militias north of …