REACÅ¢II ÃŽN CRIZA SECHESTRAÅ¢ILOR

Celulă de criză la MApN şi măsurile MAE

Ministrul Apărării, Teodor Atanasiu, a declarat, marÅ£i, pentru agenÅ£ia NewsIn, că a constituit o celulă de criză la nivelul ministerului său cu scopul de a colecta toate datele despre atacul militar iranian asupra platformei româneÅŸti “Orizont”.

Ministrul Atanasiu a precizat că Direcţia Generală de Informaţii a ministerului coordonează celula de criză şi lucrează la strângerea datelor legate de împrejurările în care s-a produs atacul militar din Golful Persic, deoarece, deocamdată, autorităţile româneşti nu au tabloul complet asupra ceea ce s-a întâmplat.

“Nu avem datele complete, acum se strâng informaÅ£iile necesare. Se pare că a fost un incident regretabil, care are o latură comercială”, a mai declarat Atanasiu.

Ministrul liberal al Apărării spune că nu este indicată convocarea CSAT înainte de culegerea tuturor informaÅ£iilor necesare, iar, în această etapă procedurală, principalul rol revine diplomaÅ£iei româneÅŸti. El a mai spus că a luat legătura cu ministrul Afacerilor Externe, liberalul Mihai Răzvan Ungureanu, care este în drum spre Å£ară. “SituaÅ£ia este însă sub control la MAE”, a mai precizat Atanasiu, în declaraÅ£ia pe care a acordat-o AgenÅ£iei NewsIn.

ÃŽn acelaÅŸi timp, Ministerul Afacerilor Externe a transmis, marÅ£i dimineaÅ£a, prin intermediul Ambasadei României la Teheran, o notă verbală la MAE iranian, solicitându-se, totodată, organizarea unei primiri urgente la conducerea MAE iranian pentru a fi clarificată situaÅ£ia. “ÃŽn condiÅ£iile în care astăzi este zi nelucrătoare în Iran, întâlnirea a fost programată pentru ziua următoare (n.r. miercuri)”, se arată în sursa citată.

Pentru a acorda asistenţa necesară cetăţenilor români, o echipă a Ambasadei României la Teheran urmează să se deplaseze, cât mai curând posibil, în zonă. În paralel, ambasadorul Iranului la Bucureşti a fost invitat la o întrevedere la Ministerul de Externe.

MAE a asigurat că face toate demersurile pentru a asigura eliberarea şi siguranţa cetăţenilor români şi a anunţat că a menţinut legătura cu reprezentanţii GSP pentru a avea informaţii cât mai exacte privind situaţia acestora, informează NewsIn

Check Also

Both Israel and Iran are ready for war

Iranian Foreign Minister Hossein Amir-Abdollahian threatened yesterday that his country would give an even stronger …