Tăriceanu s-a plâns Comisiei Europene că Parchetul nu-l anunţă aşa cum îl anunţă pe Băsescu

1165.jpgPremierul Tăriceanu i s-a plâns preşedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, că Procuratura nu comunică cu Executivul, argumentând că el a aflat din presă despre anchetarea unor miniştri.Acesta declară că şeful CE i-a susţinut argumentele privind comunicarea dintre instituţiile statului.

“JustiÅ£ia a fost sub influenÅ£a factorului politic înainte de 2004 ÅŸi a trecut exact în partea cealaltă, unde asistăm la o altă poziÅ£ie care este anormală ÅŸi pe care i-am spus-o lui Barroso”, a spus premierul, care nu găseÅŸte normal să afle din presă că unul din membrii Cabinetului este anchetat de Procuratură ÅŸi urmărit penal.

Åžeful Executivului i-a spus preÅŸedintelui Comisiei Europene că respectă principiul separaÅ£iei puterilor în stat ÅŸi consideră că justiÅ£ia trebuie să fie independentă, dar că nu poate fi “ruptă” de celelalte instituÅ£ii. Barroso i-a replicat că, deÅŸi puterile într-un stat sunt interdependente acestea ar trebui să comunice, pentru că “ele lucrează pentru stat ÅŸi în favoarea cetăţeanului”.

Åžeful Executivului s-a arătat convins că preÅŸedintele Traian Băsescu nu ia decizia de a suspenda un ministru în baza informaÅ£iilor apărute în presă, ci în baza unei informări oficiale trimise de Parchet. “PreÅŸedintele are această posibilitate legală ÅŸi nu vreau să o comentez. Problema este… eu care sunt ÅŸef al Guvernului, nu pot să aflu direct?”, s-a plâns Tăriceanu, spunând că problema este la Parchet, care trebuia să îl informeze, ministrul fiind membru al Guvernului pe care îl conduce. “Dacă Parchetul îi comunică premierului nu înseamnă că justiÅ£ia nu este independentă, dacă ei nu comunică înseamnă că nu au minima educaÅ£ie instituÅ£ională să înÅ£eleagă că puterile în stat comunică”, a mai spus acesta.

Conform Legii 115/1999, art. 20, în cazul în care s-a dispus începerea urmăririi penale faţă de un membru al Guvernului, preşedintele României poate dispune suspendarea lui din funcţie. Tăriceanu se referă la faptul că preşedintele Traian Băsescu a semnat, luni, decretul de suspendare din funcţia de ministru al comunicaţiilor şi tehnologiei informaţiilor a lui Zsolt Nagy, de la UDMR, pentru că este urmărit penal de Parchetul General.

Check Also

Moldova’s Sandu Stakes Reelection on EU Integration

Moldovan President Maia Sandu is going all in on EU integration successes as she looks …