BBC: Guvernul maghiar, îngrijorat de anchetele împotriva UDMR

1164.jpgUngaria priveşte cu preocupare anchetele penale începute împotriva unor membri ai UDMR, printre care şi ministrul Comunicaţiilor, Nagy Zsolt, transmite BBC România.Potrivit unui comunicat al Ministerului de Externe de la Budapesta, secretarul de stat Lazslo Szoke i-a comunicat ambasadorului României în Ungaria, Ireni Comaroschi, îngrijorarea faţă de eventuale motivaţii politice ale acestor acţiuni.

Oficialul maghiar a mai evocat în acest context şi cercetarea penală a patru membri UDMR de către DNA. Ministerul de Externe maghiar consideră că acţiunile ar putea avea motive politice.

Ar fi în folosul ambelor ţări dacă implicarea politică a comunităţii maghiare la nivel naţional nu ar fi pusă în pericol de acţiuni tactice pe termen scurt, se arată în comunicatul Ministerului de Externe de la Budapesta, citat de BBC. Aceste acţiuni ar fi în contrast cu apropierea dintre România şi Ungaria după participarea UDMR la guvernări succesive.

La începutul săptămânii, preşedintele Băsescu l-a suspendat din funcţie pe ministrul Comunicaţiilor, Nagy Zsolt. Acesta este urmărit penal în aşa-numitul dosar al spionilor, în care este implicat şi fostul ministru al Economiei, Codruţ Şereş, împreună cu doi consultanţi internaţionali. La rândul său, vicepremierul Marko Bela este cercetat într-un dosar privind unele drepturi de autor încasate înainte de a publica o carte.

Check Also

Romania’s Draft Law On Dispatching Troops To Protect Its Compatriots Abroad Is Aimed At Moldova

There’s been talk since Moldova’s independence of merging with Romania on the basis of their …