Traian Băsescu – socotit capul răutăţilor în criza politică

PD ar câştiga detaşat alegerile europarlamentare din acest an, relevă un sondaj Data Media, realizat la comanda Institutul Pro, în perioada 25-29 mai, pe un eşantion de 1.200 persoane, având o marjă de eroare de +/- 2,7%.Cercetarea arată că PD ar obţine un scor de 42 la sută, fiind urmat de PSD – 23 la sută, PNL – 12 la sută, UDMR, PRM şi PNG –  aproximativ 5 la sută şi PLD – în jur de 4 la sută. 80 la sută dintre intervievaţi declară că vor merge sigur sau aproape sigur la vot.

Cota popularităţii preşedintelui Traian Băsescu a crescut după referendumul din 19 mai. Aproximativ 51 la sută dintre repondenţi au o părere bună despre şeful statului, care este urmat, în topul oamenilor politici populari, de către Mircea Geoană (39 la sută), Victor Ponta (38 la sută), Bogdan Olteanu (37 la sută), Theodor Stolojan (35 la sută), Gigi Becali (33 la sută).

Click here to find out more!

Subiecţii sunt tentaţi să crediteze PD în disputa cu PNL. Întrebaţi care dintre cele două formaţiuni

s-a îndepărtat cel mai mult de ideile Alianţei, 43 la sută dintre repondenţi au indicat PNL, 17 la sută PD şi 22 la sută – ambele partide. Totuşi, alegătorii îl găsesc vinovat pe Traian Băsescu de scandalul de pe scena politică (26 la sută), urmat de întreaga clasă politică (16 la sută) şi premierul Călin Popescu Tăriceanu (15 la sută).

Persoanele selectate în eşantion apreciază că soluţia pentru ca ţara să fie condusă mai bine ar fi alegerile legislative anticipate (40 la sută), schimbarea majorităţii parlamentare (27 la sută) şi continuarea guvernării PNL – UDMR (18 la sută). Subiecţii cred, în proporţii egale – 23 la sută –, că o viitoare guvernare ar trebui construită în jurul PNL şi PSD, respectiv a PNL şi PD.  Doar 20 la sută văd ca soluţie un Cabinet PD – PSD.

În ceea ce priveşte posibilele schimbări postreferendum, care să ducă la îmbunătăţirea situaţiei din ţară, subiecţii au făcut următorul clasament: scăderea numărului de parlamentari (77 la sută), colaborarea mai strânsă preşedinte – partide (74 la sută), introducerea votului uninominal (68 la sută), schimbări în comportamentul politic al PSD (49 la sută), modificarea Constituţiei (43 la sută), reformarea PNL (39 la sută), Legea lustraţiei (32 la sută) şi creşterea puterii şefului statului (27 la sută).

Traian Băsescu a ieşit bine şi din scandalul „ţigancă împuţită”: 32 la sută dintre intervievaţi cred că preşedintele a fost de vină, 27 la sută susţin că jurnalista de la Antena 1 poartă responsabilitatea pentru incident şi 29 la sută consideră că ambii sunt la fel de vinovaţi.

Check Also

The “Moldova Highway” Between Romania & Ukraine Has Major Military-Strategic Implications

This project is a much bigger deal than most observers have realized since it’ll play …