Senatorii şi-au semnat condamnarea la muncă

1175.jpgPesediştii i-au aplicat, ieri, prima lovitură serioasă Guvernului Tăriceanu: în Senat au picat legea de abilitare a Executivului de a emite ordonanţe pe perioada vacanţei parlamentare.Cum legea are toate şansele să fie respinsă şi la Cameră, Guvernul va legifera prin ordonanţe de urgenţă, iar Parlamentul va fi chemat din vacanţă să le aprobe. De altfel, şeful PSD Mircea Geoană a anunţat, sec, că votul pesedist din Senat se va repeta şi la Camera Deputaţilor : “Nu există premisele politice pentru ca grupul parlamentar al PSD din Senat şi Camera Deputaţilor să voteze în favoarea acestei legi. Considerăm că Guvernul României are suficient de multe sarcini de îndeplinit şi obligaţii de respectat pentru a nu primi pe perioada vacanţei de vară abilitarea din partea Parlamentului pentru a emite ordonanţe de urgenţă”. Potrivit unor surse parlamentare, decizia de a respinge abilitarea Guvernului a fost luată în şedinţa de luni a Biroului Permanent Naţional al PSD. Social democraţii s-au convins unii pe alţii că respingerea ordonanţei e dovada că PSD face opoziţie cu adevărat şi nu este cel care ţine în spate Guvernul Tăriceanu.

PRM ÅŸi PC au copiat ÅŸi ele modelul social democrat, jucând rolul OpoziÅ£iei dure. „Principala sa preocupare (a Guvernului – n.red.) trebuie să fie pentru integrare ÅŸi nu pentru legiferare. Parlamentul este unica autoritate legiuitoare”, a spus peremistul Gheorghe Funar. Conservatorii ÅŸi-au amintit că au ieÅŸit de la guvernare ÅŸi au respins abilitarea. Mingea le-a venit la fileu pediÅŸtilor ÅŸi pelediÅŸtilor care au trântit cu satisfacÅ£ie ordonanÅ£a. Democratul Radu Berceanu a spus că votul din Senat arată că Guvernul nu mai are sprijin în Parlament „Posibilitatea Guvernului de a emite ordonanÅ£e, (…) de obicei, a fost acordatã de majoritatea care susÅ£inea Guvernul în Parlament. Se pare cã acum aceastã susÅ£inere nu mai existã ÅŸi de aici neîncrederea Parlamentului de a-ÅŸi delega prerogativa sa, pe perioada vacanÅ£ei”. Singurul ministru liberal prezent la dezbateri, Teodor MeleÅŸcanu, s-a apărat timid de atacul pediÅŸtilor, declarând presei că respingerea ordonanÅ£ei „nu dovedeÅŸte că Executivul nu mai are sprijin, deoarece susÅ£inerea se constată doar prin moÅ£iune de cenzură”.

Absenţa masivă a reprezentanţilor Guvernului de la dezbateri a fost remarcată de preşedintele de şedinţă pesedistul Doru Ioan Tărăcilă care şi-a exprimat „regretul” că niciun ministru n-a venit să susţină ordonanţa de abilitare. Aluzia îl viza pe Mihai Voicu, ministrul pentru Relaţia cu Parlamentul, cel care ar fi trebuit să se prezinte în faţa Senatului. Voicu a preferat să-şi trimită secretarul de stat, pe Cristina Pocora. Aceasta a explicat că senatorii au făcut o greşeală prin respingerea ordonanţei, iar eroarea se va răsfrânge tot asupra lor, pentru că ar putea fi chemaţi din concediu să aprobe ordonanţele de urgenţă.

Click here to find out more!

În cazul în care nu există lege de abilitare, singura modalitate de a legifera a Guvernului rămâne, pentru situaţiile extraordinare, ordonanţa de urgenţă. Conform art.115 din Constituţie, „Camerele, dacă nu se află în sesiune, se convoacă în mod obligatoriu în 5 zile de la depunere sau, după caz, de la trimitere”. Premierul a anunţat că va contracara decizia Parlamentului de a interzice Guvernului să emită ordonanţe pe durata vacanţei parlamentare, chemându-i pe aleşi de acasă: „Dacă Parlamentul consideră că Guvernul nu trebuie să dea ordonanţe, atunci se pot emite ordonanţe de urgenţă, iar Parlamentul să fie chemat din vacanţă pentru a le valida”.

Check Also

The “Moldova Highway” Between Romania & Ukraine Has Major Military-Strategic Implications

This project is a much bigger deal than most observers have realized since it’ll play …