Ministrul adjunct al Finantelor din Rusia, arestat

Politia rusa l-a retinut vineri pe ministrul adjunct al Finantelor, Serghei Storchak, in cadrul unei anchete penale. Storchak este responsabil cu politica datoriilor externe ale Rusiei si cu coordonarea fondului de stabilizare a tarii, in valoare de 148 de miliarde de dolari, ce provine din veniturile obtinute din vinzarea de petrol. Storchak este viceministru din 2005 si a renegociat plata datoriei Rusiei catre tarile din Clubul de la Paris.

„Storchak, precum si directorul firmei Sodexim, Zaharov, si presedintele unei banci moscovite, Volkov, au fost arestati sub suspiciunea de tentativa de deturnare masiva de fonduri in forma organizata“, a declarat Vladimir Markin, din comitetul de investigare.

Arestarea lui Storchak se inscrie in cadrul unei anchete privind deturnarea unor fonduri ale statului legate de datoria externa a Rusiei, a declarat pentru Reuters o sursa apropiata anchetei. „Un grup mare de persoane se afla sub investigatie si vor avea loc noi arestari. Este legat de datoria de stat si de modalitatile de plata a acesteia, cind 30% din fonduri dispareau“, a declarat sursa. Se pare ca investigatia este legata de datoria Irakului fata de Rusia, din care Bagdadul mai are de platit 10 miliarde de dolari. Sodexim a organizat, in urma cu cinci ani, o expozitie de material medical rusesc la Bagdad. „Investigatia urmeaza sa stabileasca cu precizie suma despre care este vorba, dar concluziile preliminare sint ca vorbim de zeci de milioane de dolari“, a precizat sursa citata.

Ministerul rus al Finantelor a anuntat ca nu a primit nici o instiintare din partea politiei referitoare la retinerea lui Storchak, iar in declaratia publica se exprima speranta ca investigatia sa fie obiectiva. Storchak trebuia sa se deplaseze joi in Africa de Sud la o reuniune a ministrilor de Finante din tarile cele mai industrializate, dar pur si simplu nu a aparut la avionul oficial cu care urma sa plece.

FSB-ul i-a perchezitionat vineri biroul din minister lui Storchak. Ministrul Finantelor, Aleksei Kudrin, a anuntat, prin purtatorul sau de cuvint, ca va incerca sa afle de ce a fost arestat Storchak, o masura pe care a caracterizat-o drept „foarte dura“.

Check Also

Yémen : Les pilotes US offusqués par des attaques intenses d’Ansarullah

Les pilotes de chasse de la marine américaine ont décrit comme «traumatisantes» leurs rencontres avec …