Alegeri la romanii din Timoc

Intr-un colt uitat de lume, in Valea Timocului, au avut loc duminica niste alegeri care nu au intrat pe agenda agentiilor de prea: alegerile pentru Consiliul National al Rumanilor din Serbia. Oficial, in Serbia de nord-est traiesc putin peste 44.000 de romani – desemnati de autoritatile sarbe drept vlahi. Cifrele statisticilor anterioare si fluctuatiile mari ale recensamintelor arata ca este vorba de mult mai multi: conform recensamantului sarb din 2002 s-au declarat romani/vlahi 44.000 de persoane si vorbitori de limba romana/vlaha 59.000 de persoane. La recensamantul din 1971 se declarasera vorbitori de romana in aceeasi regiune un numar de 135.000 de persoane.

Tensiuni electorale

Alegerile de duminica s-au desfasurat intr-un climat tensionat: pentru conducerea Consiliul National al Rumanilor au fost depuse 9 liste de candidati. Multe dintre acestea au fost sustinute de partide parlamentare sarbe – cum ar fi Partidul Socialistilor (fostii comunisti) sau Partidul Democrat al presedintelui Boris Tadici. Amestecul partidelor sarbe in chestiunile care tin de minoritatile nationale este permisa de legislatie – insa a starnit proteste din partea comunitatii maghiare din Voivodina.

In Valea Timocului situatia a fost deosebit de tensionata din cauza anchetarii romanilor din satul Patrovat, mai ales a romanilor care au semnat pentru lista depusa de Partidul Democrat al Rumanilor din Serbia, condus de dr. Predrag Balasevici, partid care a detinut pana in prezent conducerea Consiliului National al Rumanilor din Timoc. Partidul Democrat al Rumanilor a reusit sa introduca in statutul Consiliului National al Rumanilor prevederea ca limba folosita este limba romana. Campania socialistilor sarbi care au candidat pentru Consiliul National al Rumanilor s-a axat pe introducerea in statut a limbii sarbe pana la standardizarea “limbii vlahe”. Experimentul “moldovenist” si-a gasit adepti la mare distanta, in sudul Dunarii.

Suspiciuni de frauda

Presedintele PDRS Predrag Balsevici ne-a declarat ca exista suspiciuni de frauda electorala in satul Sighe (in apropiere de Petrovat, satul unde romanii au fost anchetati), acolo unde lista socialistilor a castigat 335 de voturi, iar lista PDRS nu a primit nici unul. In satele sarace de munte din regiunea orasului minier Bor, socialistii care controleaza structurile locale au facut tot posibilul pentru a elimina “surprizele neplacute”. In satele Laznita si Jagubita de langa Bor, dar si in regiunea Negotin, comisiile electorale nu au avut membri din partea PDRS, fiind controlate de socialisti.

Rezultatele partiale au indicat o victorie la limita a PDRS cu 29,21%, lista socialistilor obtinand 27,65 ceea ce va face necesara realizarea unei aliante pentru a se evita oficializarea unei noi variante a limbii romane, “limba vlaha”.

Liniste la Malainita

La Malainita e liniste, in satul unde exista singura biserica in care se slujeste in limba romana in toata Valea Timocului. Cand am ajuns acolo parintele Boian Alexandrovici ne-a facut semne sa nu trecem cu masina peste o broasca testoasa ce traversa linistita drumul. Departe de zbuciumul politic, parintele Boian ne-a aratat mandru fundatiile viitoarei manastiri de la Malainita. Pana una alta a fost lasat in pace de autoritatile sarbe care anul trecut il amenintau ca ii darama fundatiile unei noi biserici.

Sursa: ziuaveche.ro

Check Also

Five Things Kosovo Must Know Before Doing a Deal with Serbia

Following the election of the new government in Kosovo, the US special presidential envoy for …