CRIZA IRANIANÄ‚

Teheranul, pregătit pentru noi negocieri

Negociatorul-ÅŸef iranian în dosarul nuclear, Ali Larijani, a declarat, marÅ£i, că Teheranul este dispus să înceapă de miercuri discuÅ£ii “serioase” cu cele ÅŸase mari puteri în legătură cu oferta prezentată.

ÃŽn cursul întrevederii cu reprezentanÅ£ii celor ÅŸase puteri, cărora le-a înmânat răspunsul oficial al Iranului. Larijani a spus că Teheranul este dispus să participe la discuÅ£ii, “cu toate că nu există justificare pentru acÅ£iunea ilegală a celorlalte părÅ£i de a prezenta dosarul Consiliului de Securitate.Răspunsul a fost pregătit, pentru netezirea drumului către discuÅ£ii deschise”, a spus Larijani.

Pe 1 august, Consiliul de Securitate ONU a adoptat o rezolulţie prin care cere regimului de la Teheran să renunţe la programul nuclear.

Consiliul a adoptat rezoluţia cu 14 voturi pentru şi unul împotrivă. Rezoluţia 1696, iniţiată de Franţa, Germania şi Marea Britanie, cere Iranului să-şi suspende toate activităţile de îmbogăţire şi prelucrare a uranului, inclusiv de cercetare şi dezvoltare. Termenul limită este 31 august. În caz contrar, Consiliul de Securitate va adopta sancţiuni economice şi diplomatice.

Analiştii economici se tem că Iranul ar putea riposta prin sistarea exporturilor de petrol, care se ridică la două milioane de barili pe zi. O asemenea decizie are putea arunca pieţele bursiere în aer, iar preţul ţiţeiului ar ajunge la cotaţii astronomice. Neliniştile legate de criza nucleară iraniană au produs ieri uşoare creşteri la bursele din New York şi Londra, unde barilul de petrol a urcat la 72 de dolari şi 46 de cenţi, şi, respectiv, la 73 de dolari şi 48 de cenţi.

Check Also

Iran Update, April 20, 2024

Key Takeaways: Gaza Strip: The Nahal Brigade (162nd Division) continued to conduct “targeted raids” along …